Wat is digitale transformatie?

De introductie van nieuwe technologieën biedt nieuwe mogelijkheden voor organisaties. De digitale transformatie van organisaties in Nederland is inmiddels ingezet. Maar wat is dat nu eigenlijk, digitale transformatie?

Digitale Transformatie is het overschakelen op het doelmatig gebruik van digitale middelen met als doel het verbeteren van de prestaties van de organisatie.

Bij digitale transformatie ligt de focus op veranderende business modellen om in te spelen op veranderende klantbehoeften of om de concurrentiepositie te verbeteren.

Wat is digitale transformatie niet?

Digitale transformatie wordt vaak – ten onrechte – gezien als een synoniem voor automatisering. Digitale transformatie is echter breder dan het automatiseren van bestaande bedrijfsprocessen.

Een voorbeeld:
Een bedrijf dat films verhuurt wil haar kosten drukken en besluit een automatisch facturatiesysteem te implementeren. Hoewel dit uiteindelijk kan leiden tot een verbeterde concurrentiepositie en er onderdelen van digitale transformatie aanwezig zijn, staat digitale transformatie hier niet centraal. Wanneer het bedrijf een online streamingdienst zou opstarten en overstapt op een abonnementsmodel in plaats van een prijs per gehuurde film, dan zou er sprake zijn van digitale transformatie. 

Wat kan digitale transformatie opleveren?

Succesvolle digitale transformaties  kunnen voor een bedrijf leiden tot significante verbeteringen van prestaties. Nieuwe klantsegmenten kunnen worden aangeboord binnen snel opkomende markten. Onderzoek van McKinsey toont aan dat de 10% best presterende bedrijven maar liefst 80% van de digitaal gegenereerde omzet voor hun rekening nemen.

De risico’s

Het is algemeen bekend dat succesvolle transformatieprocessen schaars zijn – en digitale transformatie is daarbij geen uitzondering. McKinsey toont aan dat een digitale transformatie een kans van 45% heeft om minder resultaat op te leveren dan verwacht. Dit kan voor een organisatie een groot risico betekenen. Terug naar ons voorbeeld met het bedrijf dat films verhuurt: de kosten van het automatiseren van het facturatieproces kunnen makkelijk en zonder veel risico terugverdiend worden, door te besparen op personeelskosten. Dat is anders dan bij de fikse investering die nodig is voor het nieuwe streamingplatform: de omzet die dit platform moet terugverdienen hangt immers af van het succes van de transformatie!

Laat een reactie achter